Home » Članki, novice » NASA opozarja: Zemeljska magnetna pola se bosta kmalu obrnila

ASTRONOMIJA

ASTRONOMSKO OPAZOVANJE

 

(dan bo izbran glede na vreme)

Panorama Ptuj (na vrhu)

Informacije: kristina.pajek@guest.arnes.si

*z udeležbo na opazovanju pridobite 2 uri za OIV

 

Termini fizikalnega krožka

SKUPINA I (MEHANIKA) je vsak torek ob 7.10 v učilnici 7

SKUPINA II (TOPLOTA,  ELEKTRIKA ) je vsako drugo sredo ob 7.1o, zaćnemo januarja 2024.   

SKUPINA III (vsa poglavja), po dogovoru

Krožek poteka v učilnici 2.

Informacije na :

viktor.vidovic@guest.arnes.si

 

NASA opozarja: Zemeljska magnetna pola se bosta kmalu obrnila

NASA je opozorila, da se bosta na Zemlji kmalu obrnila severni in južni magnetni pol, zaradi česar se bo raven kozmičnega  in ultravijoličnega sevanja povečala na celem planetu

Zgodovinsko gledano, bi se magnetni poli morali menjati vsakih 200.000 do 300.000 let . Od zadnje spremembe je minilo že 780.000 let – kar pomeni, da  se dogodek lahko zgodi vsak čas. Po mnenju znanstvenikov NASA, planet kaže znake, da je ta premik neizogiben, piše Yahoo .

Magnetno polje našega planeta nas ščiti pred smrtonosnimi kozmičnimi sevanji in škodljivim ultravijoličnim sevanjem iz Sonca. Nevarni delci nas nikoli ne priletijo neposredno, ker z vstopom v zemeljsko atmosfero magnetno polje magnetna sila odkloni proti magnetnemu polu ( polarni sij ), kot pravi NASA.

Related Searches Rare Earth MagnetsEarth Magnetic PolesEarth Magnetic FieldMagnetic Poles SwitchingEarth Magnetic Fields Shifting Rapidly

Proces obrata magnetnih polov in posledična slabitev zemeljskega magnetnega polja je zaskrbljujoče in lahko ostanemo brez zadostne zaščite.

Zemeljski severnem magnetni pol je spreminjal svoj položaj v 10-ih letih od 1970 do 2020.

stopgapblobsv2-01
Historically, Earth’s North and South magnetic poles have flipped every 200,000 or 300,000 years—except right now, they haven’t flipped successfully for about 780,000 years. But the planet’s magnetic field is at long last showing signs of shifting. NASA

Zemeljsko magnetno polje se daleč razteza okrog planeta in ga ustvarja električni tok kovin v sredici našega planeta. Magnetne silnice med poloma  ustvarjajo nevidne črte, ki združujejo nasprotna magnetna pola planeta.

Strokovnjak za kozmično radiacijo Daniel Baker, direktor Laboratorija za atmosfersko fiziko in vesolje na Univerzi v Kolorado, predvideva, da bo naslednji obrat magnetnih polov verjetno povzročil, da bodo nekatera območja planeta postala neugodna za življenje.

To uničenje se lahko zgodi na več načinov. Kombinacija visoko energijskih kozmičnih delcev in slabo filtriranih sončnih ultravijoličnih B žarkov (za katere so opozorila na kremah za zaščito pred soncem), bodo zlahka prodrli skozi naše oslabljene ozonske plasti, kot je bilo v obdobju izumrtja dinozavrov. Naša infrastruktura nas bo ščitila le kratek čas. Ko prodre sevanja, bo sledilo še več težav za človeštvo, ki povzročajo kaskadne množične električne mrke, med vsemi ostalimi nesrečami. Znanstveniki s satelitsko sliko proučujejo premikanje magnetnega pola Zemlje. Od leta 2014, trije sateliti  Evropske vesoljske agencije merijo vsako spremembo magnetnega polja, ki so posledica dogajanja v zemeljski sredici.Njihove ugotovitve kažejo, da se staljeno železo in nikelj črpata iz jedra Zemlje. Ti dogodki lahko kažejo, da se magnetno polje pripravlja na preobrat. Zaščitni ukrepi lahko vključujejo izgradnjo več satelitov za zaščito pred sevanjem v skladu z International Business Times.

Niso bile vse zgodovinske spremembe magnetnih polov na Zemlji uspešne. Zadnji neuspeli poskus spremembe magnetnih polov se je zgodil pred 40.000 leti. In znanstveniki še do danes niso uspeli najti povezave med spremembe magnetnih polov in in množičnim izumrtjem. Seveda to ne pomeni, da ni povezave. Ne vemo , kdaj se bodo magnetni poli končno obrnili, imamo pa vsaj možnost, da se na to pripravimo, pravi NASA. 

Prevedel Viktor Vidovič

 

%d bloggers like this: