Home » Tekmovanja » Regijsko tekmovanje iz fizike, Maribor 2019

Regijsko tekmovanje iz fizike, Maribor 2019

V petek, 15. 3. 2019, smo se z našimi nadobudnimi mladimi fiziki tudi letos udeležili regijskega tekmovanja iz fizike na Škofijski gimnaziji Antona Martina Slomška v Mariboru. Tekmovalo je okrog 140 tekmovalcev iz regije med Mariborom in Lendavo. Društvo matematikov, fizikov in astronomov je naši regiji prisodilo le 19 udeležencev na državnem tekmovanju. To pomeni, da se uvrstijo le resnično najboljši dijaki. Tekmovali smo v skupini I, II in III. Dijaki v skupini I rešujejo naloge iz mehanike, v II. skupini naloge iz toplote in elektrike in v III. skupini naloge iz vseh področij fizike.

Naši tekmovalci s profesorico Kristino Pajek in študentom fizike Mitjem Kostanjevcem, ki sta poskrbela, da so bili tekmovalci pravočasno na tekmovanju.

Naloge so bile tudi letos zelo težke, vendar je kljub temu štirim našim dijakom uspelo doseči dovolj točk za bronasto Stefanovo priznanje. V skupini I so tekmovali Jan Fakin, Matej Kolednik iz 2. d in Matija Berden Strelec iz 1. a. Gal Zmazek iz 2. c pa je tekmoval v skupini II. Jan Fakin in Gal Zmazek sta se po doseženih točkah uvrstila na 57. državno tekmovanje iz fizike, ki bo v soboto 6. 4. 2019 na 2. Gimnaziji Maribor. Glede na to, da naši dijaki tekmujejo skupaj z dijaki mednarodne gimnazije, ki imajo v učnem programu pet ur fizike, dijaki splošnih gimnazij pa le dve, si zaslužijo pohvalo in iskrene čestitke.

Z zadovoljstvom ugotavljam, da je smiselno nadaljevati s fizikalnim krožkom, saj dijaki lahko le pri krožku dovolj poglobijo fizikalne vsebine iz redne snovi. Spoznavamo pa tudi nekatere nove fizikalne zakonitosti, ki sploh niso v gimnazijskem učnem programu za fiziko. Kazalo bi pa povečati število ur iz dosedanje ene na vsaj dve uri tedensko.

Pripravil

Viktor Vidovič, profesor fizike

%d bloggers like this: