Home » Razno » Državno tekmovanje iz fizike 2021

ASTRONOMIJA

ASTRONOMSKO OPAZOVANJE

11. marec 2024 ob 19.30

(dan bo izbran glede na vreme)

Panorama Ptuj (na vrhu)

Informacije: kristina.pajek@guest.arnes.si

*z udeležbo na opazovanju pridobite 2 uri za OIV

astronomsko opazovanje 2024- vabilo 2 – barvno

Termini fizikalnega krožka

SKUPINA I (MEHANIKA) je vsak torek ob 7.10 v učilnici 7

SKUPINA II (TOPLOTA,  ELEKTRIKA ) je vsako drugo sredo ob 7.1o, zaćnemo januarja 2024.   

SKUPINA III (vsa poglavja), po dogovoru

Krožek poteka v učilnici 2.

Informacije na :

viktor.vidovic@guest.arnes.si

 

Državno tekmovanje iz fizike 2021

24. 4. 2021 je na Gimnaziji Kranj potekalo državno tekmovanje srednjih šol v znanju fizike. Tokratnega, že 59. državnega tekmovanja v fiziki za srednje šole, se je udeležilo skupno 124 dijakov iz slovenskih srednjih šol, ki so se uspeli najvišje uvrstiti v osmih regijskih izbirnih tekmovanjih. V skupini I je tekmovalo 39, v skupini II 43 in skupini III 42 tekmovalcev. Tekmovanje organizira Društvo matematikov, fizikov in astronomov Slovenije. Tekmovanje je nadzirala 20-članska državna tekmovalna komisija, katere predsednik je dr. Bojan Golli, vodja tekmovanja pa dr. Jurij Bajec. Ostali člani so študentje fizike in bivši udeleženci fizikalnih olimpijad.

Državnega tekmovanja so se udeležili dijaki Maja Leskovar (3.b), Matija Berden Strelec (3.a), Matej Kolednik (4.d) in Gal Zmazek (4.c), ki so bili naši najboljši tekmovalci na letošnjem regijskem tekmovanju iz fizike.

Maja in Matija sta reševala naloge v II. skupini, to so naloge iz poglavja elektrike in toplote. Matej in Gal pa sta reševala naloge v III. skupini, kjer so naloge iz vseh poglavij srednješolske fizike.

V zelo močni konkurenci je Matija Berden Strelec dosegel 38 točk od možnih 40, kar je bilo tudi največ med vsemi tekmovalci skupine II. Tako je dosegel prvo mesto v državi in dobil tudi prvo nagrado (DMFA). Osvojil je tudi zlato Stefanovo priznanje. Maja, Matej in Gal so dosegli srebrno Stefanovo priznanje.

Gal Zmazek se je uvrstil med dvanajsterico najboljših v skupini III, ki se bodo udeležili Izbirnega tekmovanja iz fizike, kjer se tekmovalci borijo za uvrstitev med osmerico najboljših, ki se potem po doseženih rezultatih razvrščajo na Evropsko ali Mednarodno fizikalno olimpijado.

Priznanje za vrhunski dosežek izrekamo tudi s strani aktiva fizikov, kajti naši dijaki imajo na urniku le dve uri fizike tedensko. Nekateri tekmovalci, predvsem iz mednarodnih oddelkov slovenskih gimnazij, pa kar 5 ur. Zato je že vsaka uvrstitev na državno tekmovanje iz fizike izjemen uspeh. Upamo, da se bo Galu Zmazku uspelo uvrstiti v olimpijsko ekipo.

Čestitam!

Viktor Vidovič, profesor fizike

%d bloggers like this: