Home » Tekmovanja » Regijsko tekmovanje iz fizike 2024

ASTRONOMIJA

ASTRONOMSKO OPAZOVANJE

 

(dan bo izbran glede na vreme)

Panorama Ptuj (na vrhu)

Informacije: kristina.pajek@guest.arnes.si

*z udeležbo na opazovanju pridobite 2 uri za OIV

 

Termini fizikalnega krožka

SKUPINA I (MEHANIKA) je vsak torek ob 7.10 v učilnici 7

SKUPINA II (TOPLOTA,  ELEKTRIKA ) je vsako drugo sredo ob 7.1o, zaćnemo januarja 2024.   

SKUPINA III (vsa poglavja), po dogovoru

Krožek poteka v učilnici 2.

Informacije na :

viktor.vidovic@guest.arnes.si

 

Regijsko tekmovanje iz fizike 2024

V sredo, 13. 3. 2024, smo se z našimi nadobudnimi mladimi fiziki tudi letos udeležili regijskega tekmovanja iz fizike na Prvi Gimnaziji Maribor.

Tekmovalo je okrog 100 tekmovalcev iz regije med Mariborom in Lendavo. Naša skupina dvanajstih dijakov so reševali naloge v skupini I, II in III. Sicer dijaki v skupini I rešujejo naloge iz mehanike, v II. skupini naloge iz toplote in elektrike in v III. skupini naloge iz vseh področij fizike.

Naloge so bile tudi letos zelo težke, vendar je kljub temu štirim našim dijakom uspelo doseči dovolj točk za bronasto Stefanovo priznanje. V skupini I so tekmovali Miha Vaupotič in Urh Milošič iz 2. b ter Tomaž Režek iz 2. c. Tomaž Holc iz 3. d je tekmoval v skupini II. Miha Vaupotič in Tomaž Holc sta si delila prvo mesto v svojih tekmovalnih skupinah in sta se po doseženih točkah uvrstila na 59. državno tekmovanje iz fizike, ki bo v soboto, 13. 4. 2024, na Gimnaziji Vič v Ljubljani. Tudi Urh Milošič in Tomaž Režek sta bila zelo blizu uvrstitvi na državno tekmovanje. Zmanjkala jima je le ena točka.

Z zadovoljstvom ugotavljam, da je smiselno nadaljevati s fizikalnim krožkom, saj dijaki lahko le pri krožku dovolj poglobijo fizikalne vsebine iz redne snovi. Spoznavamo pa tudi nekatere nove fizikalne zakonitosti, ki sploh niso v gimnazijskem učnem programu za fiziko. Dobro bi pa bilo povečati število ur iz dosedanje ene na vsaj dve uri tedensko.

Pripravil

Viktor Vidovič, profesor fizike

%d bloggers like this: