Home » Astronomija

Astronomija

Začetki opazovanj

Uvod

Nedvomno je pogled v zimsko zvezdno nebo večini ljudem najlepši. Toliko svetlih zvezd je posejanih po njem. Večina se zna orientirati med ozvezdji. Skoraj vsak, ki se le malo zanima za nebo, hitro prepozna ozvezdje Orion z značilno postavljenimi Kosci v njegovem pasu, desno od Oriona pa ozvezdje Bika z rdečim očesom (zvezda Aldebaran) in še više na nebu odprto kopico Plejad ali slovensko Gostosevcev (ker so na gosto posejani). Sicer niso samostojno ozvezdje, a so tako značilni, da jih srečamo v vseh zgodovinskih kulturah od pradavnine naprej vse do danes . V številnih narodih jim pravijo “Sedmerozvezdje”, češ da je s prostimi očmi videti 7 zvezd, kar pa velja le za ljudi z izredno dobrimi očmi; večina prepozna 6 zvezd.Pravo presenečenje pa je za začetnike v astronomiji, ko jih pogledajo skozi daljnogled, saj nebo kar zažari, toliko jih vidijo na enem kupu. Kopica je 410 svetlobnih let daleč, njena lega na nebu pa tako ugodna, da jih vidi okoli 80 odstotkov prebivalcev Zemlje. Neuki jih pogosto zamenjajo z Malim vozom, čemur pa se seveda stari mački med poznavalci neba samo nasmehnejo.

Atronomska opazovanja

Ni znanih podatkov, če se je kdorkoli na Gimnaziji Ptuj ukvarjal z astronomijo. Še na stari lokaciji ptujske gimnazije smo našli star Newtonov refraktor, odprtine 60mm. Predvidevamo, da se je uporabljal kot demonstracijski teleskop pri pouku fizike.

Prvi teleskop je bil priskrbljen v letu 2002, računalniško voden reflektor Celestron Nextar 5SE. Žal je bil brez stojala, pa tudi optika ni omogočala kakšnih posebno zanimivih opazovanj. S teleskopom Nextar 5SE smo prvič resneje opazovali na taboru v Seči leta 2002. Žal sta bila samo dva dneva od petih primerna za nočna opazovanja. Uspelo nam je izmeriti le čas prehoda Jupitrove lune čez Jupiter, višino zvezde Severnice in iz te določiti geografsko širino Seče. Zanimiva so bila dnevna opazovanja Sonca. Šteli in analizirali smo pege na Soncu. Pri tem smo uporabili dokaj varno okularno projekcijo.

V letu 2003 smo zaradi zelo ugodne ponudbe Nextar 5SE zamenjali za Newtonov reflektor Nextar 8i, z ekvatorialno postavitvijo. Prvi objekti naših opazovanj so bili Sonce, Luna in sveda planeti.

Oprema

Za astronomska opazovanja imamo dva teleskopa reflektorja Celestron Nextar 8i. Računalniško voden ima horizontalno postavitev, drugi pa

ekvatorialno. Oba sta z odprtino 203 mm, pri čemer imata SchmidCassegrein optični sistem.

celestron
Slika 1. Celestron 8i
Slika 1. Računalniško voden Celestron 8i

SE nadaljuje klasično obliko prvotnih teleskopov z oranžno cevjo z najnovejšimi funkcijami Standard-StarBright. Manipoliranje z njim je zelo enostavno. Optična cev je zaprta.
Celestron ima edinstveno patentirano zasnovo za nadzor, zagotavlja brezhibno delovanja. StarPointer finderscope (iskalo) je lasersko iskalo za pomoč pri natančnem lociranje objektov na nebu. Stojalo teleskopa je jekleno, stabilno in zagotavlja bolj udoben položaj, ko opazujete objekte, ki so v visoko na nebu .

celestron1
Slika 2. Celestron 8i

Web kamera Philips SPC-900NC

Spletno web kamero Philips SPC 900NC odlikuje privlačna in funkcionalna oblika ter izredno kakovostna slika in zvok. Kamera je združljiva z vmesnikom USB in vključuje programsko opremo VLounge Advanced. Ta uporabniku omogoča zajem, urejanje in upravljanje slik ter video

webkameraa
Slika 3. Webkamera Philips SPC 900NC

sporočil in njihovo shranjevanje, tiskanje ter izrezovanje. SPC 900NC ima izredno kakovostno sliko, kar zagotavljata aplikaciji Pixel Plus in Digital Natural Motion, ki sta prisotni tudi v nagrajenih Philipsovih televizijskih zaslonih. Digital Natural Motion omogoča izjemno čisto sliko brez migetanja pri visoki hitrosti snemanja videa – 90 sličicami na sekundo. Tehnologija PixelPlus povečuje ostrino slike, kar je zelo zaželeno pri osebni videokonferenci tako s prijatelji kot tudi s sodelavci. Samodejno sledenje premikanju obraza, digitalno spreminjanje velikosti prikaza in obračanje spletne kamere zaznavajo gibanje uporabnika in ga ob nespremenjeni kakovosti slike vedno postavljajo v središče slike. Video v živo ima ločljivost VGA (640×480), ločljivost fotografij pa je 1,3 milijona točk (1280×960), kar je primerljivo z nekaterimi digitalnimi fotoaparati, odlično pa deluje tudi v poltemi. Z preprosto prilagoditvijo lahko kamero uporabimo za slikanje skozi teleskop . Odvijemo objektiv kamere in na isto mesto zavijemo majhen tubus premera standardnega okularja. Rešitev vidite na spodnji sliki.

 

webkamera
Slika 4. Prilagoditev web kamere za telskop